søndag 31. januar 2010

SEX OG POLITIKK. HISTORIENS STØRSTE KJÆRLIGHETSHISTORIE

Jeg hadde aldri trodd at historielesning kunne være så morsomt! Det er fredelig søndag med lyden av oppvaskmaskinen som går og vedkubbene som knitrer i ovnen. Jeg er allerede på side 123 av Simon Sebag Montefiores bok om Potemkin og Katarina den store av Russland.

Det er et fyverkeri av ei bok, morsom, lettlest og underholdende. Potemkin stiger ennå i gradene, og har nettopp overvært en fredskonferanse der han ligger i slåbråk på en sofa og ser tankefull ut i verden mens delegatene diskuterer mulighetene for ny krig.

Litt fra omtalen:

Fyrst Potemkin var keiserinne Katarina den stores elsker, og ble også medhersker over det russiske imperiet. De var begge ekstraordinære personligheter. Katarina var en tysk prinsesse som ble giftet vekk i en alder av 14 år -  en lidenskapelig kvinne som med sjarm og politisk genialitet grep makten og hersket over Russland i tretti år.

Potemkin var en fargerik politiker, strateg og erobrer med et eksentrisk og utsvevende liv. Deres hemmelige brev til hverandre er bevart. Der skriver de om krig og politikk, men også om sin egen kjærlighetshistorie og sine elskere.!

Forfatter Simon Sebag Montefiore har gjort grundige kildestudier. På fengslende vis forteller han om Potemkin og Katarina den stores partnerskap og kjærlighet, og gir Potemkin hans rettmessige plass i Russlands historie.

Hans innsats førte til en utvidelse av imperiet. Han skapte Svartehavsflåten, erobret Krim og grunnla byene Sevastopol og Odessa. På grunn av sin arroganse, sine luksuriøse vaner og skandaløse historier ble han også hatet, men selv hans fiender var imponert av hans intelligens og kreativitet.

Her kan du se forfatteren snakke varmt om sitt forfatterskap og en av historiens største kjærlighetsaffærer. Det beste av alt, er at det er over 450 sider igjen til jeg er ferdig!

Ingen kommentarer: